Włoska babka to pyszne ciasto, którego każdy powinien spróbować. Łatwe do zrobienia, doskonałe z ulubioną kawą lub herbatą.

W szklance wymieszaj drożdże z cukrem, aż się rozpuszczą. Wymieszaj drożdże z 0,5 szklanki letniej, wrzącej wody. Dodaj 0,5 szklanki mąki. Pozostawić mieszaninę na 20 minut, aż zacznie pracować.

W międzyczasie ugotuj cytrynę, a następnie zetrzyj skórkę na drobnych oczkach. Masło ostudzić w rondelku. Do dużej miski wsypać mąkę. Wymieszaj żółtka i masło z cukrem, skórką cytrynową, solą i mieszanką drożdżową.

Wyrabiaj ciasto hakiem do ciasta przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i aksamitne. Jeśli wolisz, dodaj orzechy do zagniecionych i surowych muffinów. Kontynuuj mieszanie. Dobrze wymieszaj. Przykryj miskę mąką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny.

Przełóż ciasto do wysokiej jakości formy do panettone. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Gdy ciasto delikatnie wyrośnie, zagnieć je. Umieścić je w formie. Ciasto powinno być trzymane w cieple, aż wypełni formę.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i pozostaw do ostygnięcia na 20 minut.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!