Każdy będzie chciał znać ten przepis. Pyszne ciasteczka bananowe bez cukru. Ten smak zachwyci każdego.
Ubij na sztywną pianę białka, a potem stopniowo dodawaj żółtka. Następnie powoli dolewaj niewielką strużką mleko, syrop i olej kokosowy.
Kiedy składniki dobrze się połączą, zmniejsz obroty miksera i dosypuj ostrożnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj połowę kakao.
Wyłóż formę 20×30 papierem do pieczenia lub wykorzystaj tortownicę o średnicy 26 cm i wylej do formy ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 4-5 minut.
Ostudź ciasto i połam je na mniejsze kawałki. Dodaj do niego obrany i pokrojony banan i wszystko zblenduj na gładką masę. Uformuj w dłoniach kuleczki i obtaczaj w pozostałym kakao.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i widelczykiem nakładaj polewę, kapiąc tak, by powstały cienkie ozdobne paseczki na ciasteczkach. Jeśli czekolada nie jest plastyczna po rozpuszczeniu, możesz dodać łyżeczkę mleka, by ją rozluźnić.
Comments are closed.