Każdy będzie chciał znać ten przepis. Pyszne ciasteczka bananowe bez cukru. Ten smak zachwyci każdego.

Ubij na sztywną pianę białka, a potem stopniowo dodawaj żółtka. Następnie powoli dolewaj niewielką strużką mleko, syrop i olej kokosowy.

Kiedy składniki dobrze się połączą, zmniejsz obroty miksera i dosypuj ostrożnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj połowę kakao.

Wyłóż formę 20×30 papierem do pieczenia lub wykorzystaj tortownicę o średnicy 26 cm i wylej do formy ciasto. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 4-5 minut.

Ostudź ciasto i połam je na mniejsze kawałki. Dodaj do niego obrany i pokrojony banan i wszystko zblenduj na gładką masę. Uformuj w dłoniach kuleczki i obtaczaj w pozostałym kakao.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i widelczykiem nakładaj polewę, kapiąc tak, by powstały cienkie ozdobne paseczki na ciasteczkach. Jeśli czekolada nie jest plastyczna po rozpuszczeniu, możesz dodać łyżeczkę mleka, by ją rozluźnić.

Do dekorowania świetnie nadają się również wiórki kokosowe lub drobno posiekane orzechy. Do dzieła i smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!