Pozostają chrupiące nawet po upieczeniu: Szybko się je piecze, a w całym domu unosi się wspaniały aromat.

Z tego przepisu powstają tak zwane beczułki, które można zrobić w mniej niż pół godziny.

Składniki:

  • Ciepłe mleko 200 ml.
  • Ciepła woda w szklance
  • 1 łyżeczka (8 g), sól
  • 1 łyżeczka (10 g) cukru
  • Dodaj łyżeczkę suszonych drożdży.
  • Zwykła mąka: 5 filiżanek (600 g).
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Następnie:

  • Nasiona sezamu
  • mleko

Jak przygotować?

Wymieszaj drożdże z mąką. Dodaj drożdże do mąki.

Wyrób ciasto, mieszając je w misce. Pozostawić na 40 minut, aby skwaśniało. Rozwałkuj ciasto rękami i skrop je oliwą.

Podzielić ciasto na małe kawałki i zwinąć każdy kawałek w kształt ślimaka.

Umieść ciasto na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć czystym ręcznikiem na około kwadrans lub do czasu, aż ciasto stanie się suche.

Wstawić do piekarnika na około pół godziny. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku na 30 minut.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!