Pozostają chrupiące nawet po upieczeniu: Szybko się je piecze, a w całym domu unosi się wspaniały aromat.
Z tego przepisu powstają tak zwane beczułki, które można zrobić w mniej niż pół godziny.
Składniki:
- Ciepłe mleko 200 ml.
- Ciepła woda w szklance
- 1 łyżeczka (8 g), sól
- 1 łyżeczka (10 g) cukru
- Dodaj łyżeczkę suszonych drożdży.
- Zwykła mąka: 5 filiżanek (600 g).
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Następnie:
- Nasiona sezamu
- mleko
Jak przygotować?
Wymieszaj drożdże z mąką. Dodaj drożdże do mąki.
Wyrób ciasto, mieszając je w misce. Pozostawić na 40 minut, aby skwaśniało. Rozwałkuj ciasto rękami i skrop je oliwą.
Podzielić ciasto na małe kawałki i zwinąć każdy kawałek w kształt ślimaka.
Umieść ciasto na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryć czystym ręcznikiem na około kwadrans lub do czasu, aż ciasto stanie się suche.
Comments are closed.