Ciasto Marzeń – Super przepis na każdą okazję. Gotowe w kilka minut, smakuje bosko.
Prezentujemy przepis na wyjątkowe ciasto, które jest przepyszne i bez wątpliwości zasługuje na swoją nazwę – ciasto marzeń.
Deser według tego przepisu jest bardzo szybki w przygotowaniu, a dodatkowo jest naprawdę bardzo smaczny i kremowy. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że do jego przygotowania wcale nie potrzeba piekarnika.
Modyfikacją tego ciasta może być zastąpienie lukru, startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Co będzie potrzebne?
- 600 mililitrów mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 450 gramów herbatników
- 220 gramów śmietany 30%
Dodatkowo
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 200 gramów cukru pudru
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- w wersji na szybko deser można posypać kakao
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kremu waniliowego. Budyń gotujemy według instrukcji producenta. W drugiej misce ubijamy śmietanę, którą następnie mieszamy ze schłodzonym budyniem. Jeśli lubi się bardziej słodkie desery, można dodać cukru.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie lukru. Do jego wykonania musimy wymieszać ciepłe mleko z roztopionym masłem, przesianym kakałem i cukrem pudrem w jednolitą masę.
Jak układać warstwy?
Pierwszą warstwą powinny być herbatniki, które smarujemy połową kremu tak, aby powierzchnia była równa. Na to układamy kolejną warstwę herbatników i drugą połowę kremu. Na samą górę kładziemy ostatnią warstwę herbatników. Wykończenie obejmuje lukier kakaowy.
Comments are closed.