Tylko z kilka składników, dosłownie pare minut i pyszne domowe batoniki bounty gotowe.
Czy wiesz, że do przyrządzenia batoników Bounty potrzebujesz tylko trzech składników?
A ich domowa wersja smakuje tak samo nieziemsko, jak ta sklepowa, ale nie zawiera zbędnych konserwantów i niezdrowych ulepszaczy smaku! Przygotowanie ich zajmie około pół godziny.
Składniki:
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
- 200g czekolady mlecznej
Wiórki kokosowe możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie. W tym celu przetrzyj miąższ kokosa przez tarkę z małymi otworami.
Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe dokładnie wymieszaj z mlekiem skondensowanym. Z powstałej masy uformuj w podłużny wałek (lub inny kształt, na przykład w kulki; możesz też uformować ją w jednego dużego batona i podawać jako ciasto).
Aby masa nie kleiła się do dłoni, zwilż je lekko wodą przed formowaniem. Gotowe batoniki umieść w zamrażarce na 20 minut, aby masa zastygła.
W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy masa zastygnie, wyjmij batony z lodówki i zanurzaj je kolejno w rozpuszczonej czekoladzie (w przypadku przygotowania jednego dużego batona lepiej sprawdzi się polanie go czekoladą).
Zanurzony batonik trzymaj chwilę nad czekoladą, aby jej nadmiar spłynął do miski. Batony pokryte czekoladą odłóż na talerz i włóż do lodówki. Odczekaj, aż czekolada całkowicie zastygnie.
Comments are closed.