Obłędnie pyszne Bułeczki po Turecku – łatwy przepis, bez użycia drożdży. Znikają ze stołu w kilka chwil
Bułeczki po Turecku to łatwy przepis, do wykonania którego nie potrzebujesz drożdży.
Możesz nadziać je twarogiem lub pozostawić bez nadzienia. Zrób je samodzielnie i przekonaj się jak wyjątkowy mają smak.
Składniki:
- 430g mąki pszennej,
- 12g proszku do pieczenia,
- 60g oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 jajka,
- 100g masła,
- 100ml kefiru,
- 15ml octu,
- 250g bryndzy.
Przygotowanie:
W naczyniu, przy użyciu trzepaczki wymieszać kefir z octem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać 1 żółtko i 2 białka.
Do połączonych składników dodawać stopniowo przesianą mąkę. W trakcie tej czynności należy ugniatać ciasto, aż do momentu osiągnięcia właściwej, jednolitej konsystencji. Wykonać rulon z ciasta i podzielić go na kawałki. Każdy z kawałków posypać mąką i rozgnieść na niewielkie placki.
Przygotować nadzienie ugniatając widelcem ser z jajkiem. Na środek każdego placka ułożyć nadzienie. Kolejno należy złączyć wszystkie rogi placka.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić na niej przygotowane bułeczki. Każdą posmarować białkiem i naciąć. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Comments are closed.