Codziennie świeże: Przygotuj te domowe bułeczki lepsze niż z piekarni – Palce lizać.
Możesz w zabawny sposób przygotować pachnące i niezwykle smaczne domowe bułeczki według tego przepisu w domu i zawsze możesz mieć je świeże na stole.
Składniki:
- 10 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka (100 ml) ciepłego mleka
- 1 szklanka (100 ml) ciepłej wody
- 1 szklanka (100 ml) oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 opakowania mąki pszennej (500 g)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże wkładamy do większej miski, dodajemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i wodą. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Pozwól drożdżom aktywować się przez kilka minut, następnie wlej olej, dodaj biały jogurt, jajko. Ponownie dobrze wymieszaj. Posyp mąkę solą i wymieszaj na gładkie ciasto – zajmie to około 5 minut. Pozostaw na około 90 minut.
Wcieramy olej w blat, przenosimy na niego kwaśne ciasto. Tworzymy 10 równych kulek. Następnie wałkujemy każdą kulę na owal i zwijamy ją w rolkę.
Bułki układamy na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut pod bawełnianą szmatką. Następnie nacieramy je zimną wodą i pieczemy w temperaturze 220°C przez około 20 minut. Upieczone bułki posmaruj masłem i możesz podawać do stołu.
Comments are closed.