Obłędny smak. Babcia zdradziła przepis na te pyszne bułeczki ziemniaczane.
W naszym mieście znajduje się piekarnia, w której sprzedawane są najbardziej smakowite ziemniaczane bułeczki. Wspaniały smak i delikatny aromat to niewątpliwie ich największa zaleta.
Same rozpływają się w ustach. Wszystko to za sprawą przemiłej i wspaniałej właścicielki piekarni, która to w zwykłe bułeczki wkłada swoje niezwykłe serce. Pani ta z wielką ochotą udostępniła mi swój oryginalny przepis, który pozwoli samodzielnie przyrządzić te wyjątkowe wypieki.
Najbardziej odpowiednim ciastem do sporządzenia ziemniaczanych bułeczek w domowej kuchni wydaje się być ciasto drożdżowe. Wyroby zachowują wtedy swoją miękkość nawet jeden dzień po ich przygotowaniu.
Kuchenna konstrukcja
Przystąp do miksowania podgrzanego mleka ze śmietaną. Dołóż cukier, drożdże i odczekaj z nimi przez kwadrans. W tym czasie wykonaj ucieranie dwóch żółtek ze stopionym masłem. Przyłącz je do mieszanki mleka i śmietany.
Zmiksuj mąkę i sól. Dolej niewielką ilość płynu, formując miękkie ciasto. Wstaw je do dużej miski, które następnie przechowaj w ciepłym kącie na 40-60 minut i poczekaj na trzykrotne powiększenie ciasta.
Czas oczekiwania przeznacz na sporządzenie nadzienia. Zadbaj o obranie ziemniaków oraz ugotowanie ich w osolonej wodzie. Oddziel skórę od cebuli, którą następnie pokrój w kostkę.
Wykonaj podsmażenie przy użyciu oleju roślinnego, dostosowując intensywność ognia do średniego poziomu. Rób to dopóki, dopóty nie uzyskasz żółty kolor. Ugotowane ziemniaki uformuj w puree, pamiętając o wcześniejszym odlaniu wody.
Puree wzbogać o cebulę, masło, śmietanę, czarny pieprz i sól. Solidnie zmiksuj i ostudź całą zawartość nadzienia. Opróżnij miskę z ciasta, które kolejno posyp mąką i za pomocą dłoni nadaj odpowiednią formę na wypełnionym mąką stole. Złóż przy użyciu ciasta jego kulkowe formy o niezmiennym kształcie. Nałóż na nie kuchenny ręcznik.
Mając do dyspozycji kulki z ciasta, wykonaj z nich bułeczki o podłużnych kształtach, nie zapominając o zachowaniu ich grubości na poziomie około 0,5 cm. Nanieś na każdy element ciasta nadzienie (dokładnie po środku), a potem lekko zgnieć wszystkie jego krawędzie.
Umieść bułeczki na powierzchni blachy do pieczenia i pokryj ją papierem. Pamiętaj również o przykryciu blachy ręcznikiem bądź spożywczą folią. Wypieki pozostaw na moment w pokojowej temperaturze.
1 łyżkę śmietany dodaj do pozostawionego z boku żółtka. Uzyskaną mieszaninę w sposób delikatnego smarowania nanieś na ciasto, a następnie umieść je w piekarniku.
Comments are closed.