Rzadko jadłam buraki, ale odkąd dowiedziałam się jak wpływają na zdrowie. Teraz na moim stole goszczą często.

Buraki ogólnie nie cieszą się dużą popularnością, chociaż powinny. Rzadko pojawiają się na stołach, a sok z buraka piją nielicznie.

Warto jednak rozważyć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Zawierają bowiem mnóstwo cennych witamin, które pozwalają zachować dobre zdrowie i samopoczucie.

Spożywając porcję buraków, dostarczymy naszym tkankom m.in. ogromnie ważny kwas foliowy, żelazo, ale też wapń czy potas. Co ważne, jest to produkt niskokaloryczny, tym bardziej powinien być zjadany przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę.

Okazuje się, że nie trzeba wydawać mnóstwo pieniędzy na suplementy. Zobacz, jakie korzyści niesie jedzenie buraków:

Pozytywnie wpływają na skórę

Prawidłowo odżywione tkanki dobrze pracują i nie ulegają tak szybko procesowi starzenia. Ponadto, buraki niwelują wolne rodniki, które odpowiadają za negatywne zmiany w naszym organizmie, w tym pogorszenie stanu cery. Kwas foliowy zawarty w tym warzywie doskonale wpływa na kondycję skóry.

Dostarcza żelazo do krwi

Burak niesie w sobie ogromny potencjał żelaza, który może być niezwykle istotny w przypadku anemii. Ten pierwiastek odpowiada za produkcję czerwonych krwinek, dzięki czemu poprawia się ogólny stan zdrowia.

Poprawia krążenie

Składniki buraka również wpływają na lepsze krążenie. Azotany zawarte w buraczanym miąższu, po zjedzeniu rozkładają się na azotyny, dzięki czemu np. nasz mózg dostaje więcej krwi.

Pomagają w sprawach kobiecych

Ogólna poprawa systemu krążenia, za którą odpowiada burak, może też poprawić zmiany zachodzące w organizmie kobiety. Chodzi tu zwłaszcza o regulację cyklu miesiączkowego,  a także łagodzenie objawów przekwitania.

Wymiata toksyny

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!