100-letnia tradycja zaowocowała domowym chlebem. Znany małopolski piekarz ma recepturę, która gwarantuje doskonałe efekty.

Domowy chleb według stuletniej tradycji

To fantastyczny, prosty przepis na chleb ziemniaczany, w którym wykorzystano wielowiekową recepturę. Ten przepis jest dla ciebie, jeśli lubisz domową kuchnię i interesują cię przepisy przekazywane przez pokolenia.

Do przygotowania tego stuletniego chleba potrzebne są następujące składniki:

  • 750 g mąki pszennej oraz trochę mąki pszennej do posypki
  • Około 450 ml przygotowanej, letniej wody z kranu
  • 250g ugotowanych wcześniej, obranych i ostudzonych ziemniaków
  • Dwie łyżeczki soli
  • 21 g świeżych drożdży
  • Jedna łyżeczka białego cukru
  • Jedna łyżka stołowa kminku
  • Trzy łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • Jedna łyżka octu

Jak upiec chleb według stuletniej receptury

Najpierw przesiej mąkę pszenną przez sito do średniej wielkości miski. Następnie dodaj do niej sól i wymieszaj wszystko razem. Następnie ugotuj ziemniaki w łupinach. Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na drobnej tarce. Następnie rozkruszyć świeże drożdże i dodać je do ziemniaków wraz z mąką.

Cukier wymieszaj z połową letniego płynu i odstaw na 15 minut. Po 15 minutach delikatnie wymieszaj mieszankę. Następnie dodać olej i ocet. Po dokładnym połączeniu składników w misce dodaj kminek. Następnie ugniatać rękami.

Możesz stopniowo dodawać wodę, aby ciasto stało się bardziej wilgotne. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i elastyczne. Posyp ciasto mąką i przykryj czystym ręcznikiem. Pozostawić na około godzinę, aby całość odpoczęła.

Gdy ciasto odpocznie, przełóż je na lekko oprószoną mąką stolnicę. Następnie, posypanymi mąką rękami, uformuj bochenek. Następnie przenieś ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp ciasto lekko mąką pszenną i pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło.

Po upływie tego czasu piecz ciasto przez godzinę. Chleb powinien być pieczony przez 10 minut w temperaturze 225°C. Później piecz chleb w temperaturze 190° Celsjusza przez 50 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na drucianym stojaku.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!