Cukinia po koreańsku – chrupiąca i cholernie smaczna. Hit każdego przyjęcia

Szukasz interesującego przepisu na zdrową warzywną przekąskę? Jesteś we właściwym miejscu.

Zobaczysz, że przygotowanie marynowanej cukinii po koreańsku nie jest trudne a jej pikantny wyrazisty smak zaskoczy nie tylko Ciebie, ale również i Twoich gości.

Składniki potrzebne do przyrządzenia znajdziesz poniżej. Są to:

  • 200 gram marchewki
  • 500 gram cukinii
  • 1 łyżeczka od herbaty soli
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Przyrządzenie:

Cukinię pokrój na cienkie plastry. Najlepiej użyć cukinię młodą, aby jej środek był pozbawiony pestek. Jeśli masz dużą cukinię przekrój ją na dwie połówki po przekątnej. Warzywa włóż do wysokiej miski, obsyp solą, wymieszaj i odstaw na okres 30 minut.

Marchewkę obierz i jeśli posiadasz tarkę do przygotowania potraw po koreańsku możesz jej użyć. Jeśli nie, pokrój ją w paski za pomocą noża, umieść w oddzielnej misce i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj dobrze i odstaw na 30 minut.

Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez wyciskarkę. Dodaj do niego sok z cytryny oraz sos sojowy i 2 łyżeczki miodu. Składniki wzbogać przyprawami czyli słodką i ostrą papryką i kolejno wymieszaj.

Odciśnij i odlej wodę, która oddzieliła się od cukinii. Postąp tak samo z marchewką a następnie warzywa ze sobą połącz i wymieszaj.

W międzyczasie rozgrzej na patelni 50 ml oleju słonecznikowego i dodaj do marchewki i cukinii. Następnie polej po wierzchu przyrządzonym dressingiem i odstaw do lodówki na schłodzenie na około 20 minut.

Przed podaniem, dla wzmocnienia walorów smakowych, obsyp górę ziarenkami sezamu. Gotowe!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!