Lekkie i kruche chrusty na wodzie mineralnej. Sprawdzony przepis, który każdy powinien znać
Chrusty na bazie wody mineralnej są idealna propozycją na pyszny i szybki deser.
Ponadto, są one niezwykle proste w wykonaniu, więc nikt nie powinien mieć problemu z ich przygotowaniem.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej,
- 1 szkl. wody mineralnej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki wódki,
- odrobina soli.
- 1 łyżka kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, a na środku zrobić wgłębienie ręką. Wlać do niej śmietanę, wódkę, wodę mineralną, cukier, a także sól, a następnie wszystko razem dokładnie wymieszać. Przygotowane składniki dobrze ugnieść ręcznie.
Kiedy ciasto będzie elastyczne, należy zakryć je serwetką, a potem odstawić na około kwadrans. Po upływie tego czasu, ciasto należy jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować wyrobione ciasto na grubość wynoszącą około 1 mm.
Wyjdzie ono większe, zatem warto podzielić je najpierw na kilka mniejszych części, a powstało kółko zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić przygotowany wałek pod kątem wynoszącym około 45 stopni i o grubości około 2 mm.
Chcąc zapobiec odwijaniu się ciasta w trakcie smażenia, zaleca się, żeby docisnąć mocniej wolną krawędź. Ok. 1/2 l oleju roślinnego rozgrzać w głębszym garnku i smażyć w nim chrusty do uzyskania złotego koloru. Potem układać je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął on nadmiar tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami lub syropem.
Syrop – składniki:
- 1 szkl. cukru,
- 2/3 szkl. wody,
- 1 łyżeczka miodu.
Comments are closed.