Są wyjątkowe: To prawdziwy hit kulinarny. Ciastka Minutka z przepisu mojej babuni.
Ostatnio znalazłam przepis na takie ciasteczka, które wiele lat temu piekła mi moja babcia. Od razu przypomniałam sobie smak dzieciństwa, ponieważ te pyszności są naprawdę wyjątkowe!
Ciasteczka o nazwie „Minutka” idealnie nadają się do porannej kawy lub na wizytę gości. Obiecuję ci, że wszyscy będą się nimi zajadać.
Wymagane składniki:
- mąka pszenna – 350 g
- kwaśna śmietana – 100 g
- masło – 120 g
- jajo kurze – 1 sztuka
- cukier biały – 50 g
- soda oczyszczona – pół łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- dżem o ulubionym smaku
Przygotowanie:
Kostkę masła zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Do misji przesiej mąkę, a następnie dodaj do niej starte masło. Całość wymieszaj rękoma i utrzyj w tak zwane „okruchy”. Do osobnej miski wbij jedno jajko, dolej także śmietanę i wsyp 50 g cukru. Wszystko dokładnie ubij z pomocą trzepaczki lub miksera. Musi powstać biała, lekka pianka.
Do pianki z jajek dodaj sól oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj, przelej wszystko do mąki i użyj łyżki do stworzenia jednolitej, dość gęstej masy. Gotowe ciasto wyłóż na stół, posyp odrobiną mąki i zacznij ugniatać.
Gdy już wyrobisz ciasto, podziel je na dwie równe części i rozwałkuj w kształt prostokątów. Ciasto powinno być dość cienkie, a jego grubość ma wynosić nie więcej niż 4 milimetry. Prostokąty podziel na kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Na środku każdego kawałka ciasta połóż trochę ulubionego dżemu.
Połącz ze sobą przeciwległe końce kwadratów i mocno je zaciśnij, by ciasto się nie rozwaliło. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłóż ją pergaminem lub posmaruj odrobiną oleju.
Comments are closed.