To ciasto w swoim składzie nie zawiera mleka ani jajek. Jest aksamitnie miękkie, puszyste i obłędnie smaczne. Przepis.
Pieczenie ciast jest sztuka, którą warto praktykować na co dzień i od święta. Ręcznie robione ciasto może być nie tylko pyszne, ale też tanie. Takim ciastem jest na przykład propozycja z przepisu poniżej, z którą warto się zapoznać.
Potrzebne składniki:
- 200g mąki,
- 150g cukru,
- esencja waniliowa,
- 60ml oleju,
- 20ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli
Składniki na drugą część ciasta:
- 30g kakao,
- 180g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- esencja waniliowa,
- 150g cukru,
- 240ml gorącej wody,
- odrobina soli,
- 60ml oleju.
Przyrządzenie:
Najpierw należy połączyć olej z wodą i esencją waniliową.
Następnie do mąki dodaje się inne sypkie składniki.
Sypkie składniki należy dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać.
Do natłuszczonej formy należy przelać ciasto.
Drugą część ciasta należy przygotować w ten sam sposób.
Ciemną część ciasta należy dodać do jasnej części.
Ciasto piecze się w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Comments are closed.