Proste, przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Nie wymaga pieczenia i przygotujesz je w kilka minut. Przepis.

Gofrowe ciasto to idealny pomysł na szybki deser i to bez konieczności posiadania wielu sprzętów, ponieważ ciasto nie wymaga nawet pieczenia, robi się je ekspresowo więc jest rewelacyjną przekąską.

Składniki:

  • 16 sztuk gofrów (robionych samodzielnie, bądź kupnych)
  • 3 opakowania fixu do śmietany
  • 600 g śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 80 g cukru
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 g truskawek
  • cukier puder (opcjonalnie, do dekoracji)

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełóż śmietanę oraz wsyp fixy, następnie ubij całość.

W osobnym naczyniu zmieszaj serek mascarpone wraz z cukrem oraz ekstraktem waniliowym.

Truskawki umyj, odsącz z wody i pokrój, najlepiej w kostkę. Połącz ubitą śmietanę, serek maskarpone oraz truskawki, delikatnie wymieszaj, pamiętaj że z truskawkami warto obchodzić się delikatnie.

Przygotuj formę do pieczenia, lub inne naczynie, najlepiej prostokątne. Wyłóż na nim połowę gofrów, następnie wcześniej przygotowaną masę.

Przykryj pozostałymi goframi. (Postaraj się górną i dolną warstwę ułożyć tak samo, ciasto będzie łatwiejsze do pokrojenia).

Deser odstaw na około 2 godziny. Najlepiej podawaj oprószony cukrem pudrem.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!