Proste, przepyszne ciasto, które zawsze się udaje. Nie wymaga pieczenia i przygotujesz je w kilka minut. Przepis.
Gofrowe ciasto to idealny pomysł na szybki deser i to bez konieczności posiadania wielu sprzętów, ponieważ ciasto nie wymaga nawet pieczenia, robi się je ekspresowo więc jest rewelacyjną przekąską.
Składniki:
- 16 sztuk gofrów (robionych samodzielnie, bądź kupnych)
- 3 opakowania fixu do śmietany
- 600 g śmietany 30%
- 200 g serka mascarpone
- 80 g cukru
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 400 g truskawek
- cukier puder (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia przełóż śmietanę oraz wsyp fixy, następnie ubij całość.
W osobnym naczyniu zmieszaj serek mascarpone wraz z cukrem oraz ekstraktem waniliowym.
Truskawki umyj, odsącz z wody i pokrój, najlepiej w kostkę. Połącz ubitą śmietanę, serek maskarpone oraz truskawki, delikatnie wymieszaj, pamiętaj że z truskawkami warto obchodzić się delikatnie.
Przygotuj formę do pieczenia, lub inne naczynie, najlepiej prostokątne. Wyłóż na nim połowę gofrów, następnie wcześniej przygotowaną masę.
Przykryj pozostałymi goframi. (Postaraj się górną i dolną warstwę ułożyć tak samo, ciasto będzie łatwiejsze do pokrojenia).
Comments are closed.