Ciasto kanapkowe – ulubiony przepis na domowe wypieki leniwych matek
Każda mama chce zapewnić swoim pociechom jak najzdrowsze, a jednocześnie najsmaczniejsze dania. W tym miejscu należy wspomnieć o cieście kanapkowym. Jest ono zdrowe, a jednocześnie pyszne i smakuje wszystkim – zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Składniki
- 130 g masła,
- 4 sztuki jajek,
- 1 szklankę cukru,
- 500 g twarożku,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki rodzynek,
- skórki z cytryny do smaku,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- forma 20 x 20 cm.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać do niej proszek do pieczenia.
W większym garnuszku rozpuścić 100 g masła, a następnie dodać do niego cukier oraz jedno opakowanie cukru wanilinowego. Dodać jedną łyżkę kakao i wymieszać do momentu otrzymania gładkiej masy. Następnie, dodać jedno jajko i ponownie wymieszać.
Na samym końcu dodać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatać ciasto tak długo, aż nie przestanie lepić się do rąk. Z jednej trzeciej ciasta uformować kulkę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Formę wysmarować masłem, a następnie rozłożyć ciasto na całej jej powierzchni.
Rozpuścić pozostałe masło. Rozetrzeć twarożek widelcem, a jeśli jest zbyt kruchy – zmielić go. Oddzielić żółtka od białek z pozostałych 3 jajek. Białka włożyć do lodówki. Do twarożku dodać resztę cukru wanilinowego, cukru oraz rodzynki i bardzo dobrze wymieszać.
Żółtka roztrzepać, a następnie dodać to twarożku. Na wcześniej przygotowanym cieśnie, delikatnie położyć twarogowe nadzienie oraz wygładzić jego powierzchnię. Na tarce zetrzeć ciasto z zamrażarki i równomiernie rozprowadzić na warstwie twarogu. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Comments are closed.