Pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut – Milka. Smakuje wyjątkowo i zachwyci każdego. 

Kto z nas nie lubi przekąsić czegoś słodkiego po obiedzie?

Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne, czekoladowe ciasto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Zachwyci ciebie, twoją rodzinę i znajomych!

Składniki

  • mąka półgruba – 250 g
  • cukier puder – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • jajka – 5 sztuk
  • dżem morelowy – 300 g
  • mleczna czekolada (Milka) – 250 g
  • śmietanka 30% lub 36% – 250 ml
  • zaparzona, czarna kawa – 250 ml
  • odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy do pieczenia (np. masło roślinne lub olej roślinny)
  • odrobina mąki do posypania blachy do pieczenia

Przygotowanie

Do miski wsyp wszystkie suche składniki na ciasto – mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajka i wszystko starannie wymieszaj tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Teraz odpowiednio przygotuj blachę do pieczenia. Najpierw wysmaruj ją dokładnie tłuszczem, potem posyp mąką, a na koniec wlej wcześniej przyrządzoną mieszaninę.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego formę z masą na ok. 45 minut. Gdy ciasto się piecze, możesz zająć się przygotowaniem prostej polewy. Do garnka wlej śmietankę i poczekaj, aż trochę się rozgrzeje. Następnie dodaj pokrojoną wcześniej czekoladę.

Im drobniej ją pokroisz, tym szybciej się rozpuści. Gotuj taką mieszankę do momentu, aż zrobi się gęsta. Wyjmij z piekarnika ciasto i poczekaj aż odrobinę przestygnie. Potem polej je kawą (pamiętaj, że kawa też powinna być chłodna).

Następnie posmaruj wierzch ciasta dżemem morelowym i polej przygotowaną wcześniej czekoladową polewą. Formę z ciastem wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie składniki zdążyły dobrze zastygnąć.

Gotowe, smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!