Pyszne ciasto, które zrobisz w 15 minut – Milka. Smakuje wyjątkowo i zachwyci każdego.
Kto z nas nie lubi przekąsić czegoś słodkiego po obiedzie?
Poniżej znajdziesz przepis na przepyszne, czekoladowe ciasto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Zachwyci ciebie, twoją rodzinę i znajomych!
Składniki
- mąka półgruba – 250 g
- cukier puder – 250 g
- proszek do pieczenia – 1 opakowanie
- jajka – 5 sztuk
- dżem morelowy – 300 g
- mleczna czekolada (Milka) – 250 g
- śmietanka 30% lub 36% – 250 ml
- zaparzona, czarna kawa – 250 ml
- odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy do pieczenia (np. masło roślinne lub olej roślinny)
- odrobina mąki do posypania blachy do pieczenia
Przygotowanie
Do miski wsyp wszystkie suche składniki na ciasto – mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj jajka i wszystko starannie wymieszaj tak, aby powstała jednolita, gładka masa. Teraz odpowiednio przygotuj blachę do pieczenia. Najpierw wysmaruj ją dokładnie tłuszczem, potem posyp mąką, a na koniec wlej wcześniej przyrządzoną mieszaninę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i wstaw do niego formę z masą na ok. 45 minut. Gdy ciasto się piecze, możesz zająć się przygotowaniem prostej polewy. Do garnka wlej śmietankę i poczekaj, aż trochę się rozgrzeje. Następnie dodaj pokrojoną wcześniej czekoladę.
Im drobniej ją pokroisz, tym szybciej się rozpuści. Gotuj taką mieszankę do momentu, aż zrobi się gęsta. Wyjmij z piekarnika ciasto i poczekaj aż odrobinę przestygnie. Potem polej je kawą (pamiętaj, że kawa też powinna być chłodna).
Następnie posmaruj wierzch ciasta dżemem morelowym i polej przygotowaną wcześniej czekoladową polewą. Formę z ciastem wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby wszystkie składniki zdążyły dobrze zastygnąć.
Comments are closed.