Delikatne Ptasie mleczko – super przepis. Rozpływa się w ustach. Każdy gość będzie zachwycony

Zapewne każdy uwielbia ptasie mleczko. Od teraz, stosując poniższy przepis można przygotować je samodzielnie w domu uzyskując pyszny smak.

Składniki:

  • 4 białka jajek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
  • 12 g żelatyny,
  • 260 ml wody,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuścić w szklance wody i odstawić na godzinę do napęcznienia. Białka jaj ubić na sztywną pianę, a potem dodać do niej kwasek cytrynowy oraz syrop cukrowy. W celu jego przygotowania należy wymieszać 4 łyżki wody z 4 łyżkami cukru, a potem gotować to 15 minut na małym ogniu. Składniki wciąż ubijać. Żelatynę podgrzać, ale nie może się ona zagotować.

Wlać ją delikatnie strumyczkiem do białek ciągle ubijając. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Powstałą masę czekoladową wlać do miski i wstawić na około 15 minut do lodówki. Na czekoladzie rozłożyć masę z białek i dać ponownie do lodówki, aby scaliły się warstwy.

Dla lepszego wyglądu można udekorować np. listkami mięty. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!