Delikatne Ptasie mleczko – super przepis. Rozpływa się w ustach. Każdy gość będzie zachwycony
Zapewne każdy uwielbia ptasie mleczko. Od teraz, stosując poniższy przepis można przygotować je samodzielnie w domu uzyskując pyszny smak.
Składniki:
- 4 białka jajek,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego,
- 12 g żelatyny,
- 260 ml wody,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w szklance wody i odstawić na godzinę do napęcznienia. Białka jaj ubić na sztywną pianę, a potem dodać do niej kwasek cytrynowy oraz syrop cukrowy. W celu jego przygotowania należy wymieszać 4 łyżki wody z 4 łyżkami cukru, a potem gotować to 15 minut na małym ogniu. Składniki wciąż ubijać. Żelatynę podgrzać, ale nie może się ona zagotować.
Wlać ją delikatnie strumyczkiem do białek ciągle ubijając. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Powstałą masę czekoladową wlać do miski i wstawić na około 15 minut do lodówki. Na czekoladzie rozłożyć masę z białek i dać ponownie do lodówki, aby scaliły się warstwy.
Comments are closed.