Niezwykle szybkie i smaczne ciasto – lekkie, puszyste i może być podawane z dowolną konfiturą.
Przygotowując to ciasto, masz pewność, że każdy je polubi. Charakteryzuje się prostotą w wykonaniu oraz nie zajmuje dużo czasu. Ciasto jest lekkie, puszyste i może być podawane z dowolną konfiturą. Pycha!
Składniki:
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 200 ml mleka
- 90 ml oleju roślinnego
- 3 surowe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- dżem lub konfitura
Przygotowanie:
Jajka wyciągnij z lodówki, wbij do miski razem z solą i ubijaj. Podczas mieszania stopniowo dodawaj cukier, olej roślinny i mleko. Całość nieustannie mieszaj.
Następnie dosypuj stopniowo przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Blachę lub formę do pieczenia wyłóż papierem, posmaruj olejem i posyp odrobiną mąki. Połowę masy wlej na formę i dokładnie rozprowadź łyżką.
W kolejnym kroku nałóż wybraną przez siebie konfiturę lub dżem. Równie dobrze sprawdzają się powidła śliwkowe. Ostatnią warstwę zrób z pozostałej części masy ciasta. Całość dokładnie wyrównaj.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, następnie obniż temperaturę o 20 stopni i piecz przez około 45 minut.
Comments are closed.