Odwrócone ciasto z borówkami o smaku karmelu – przygotowane w 5 min, pieczone przez 35 minut
Jakie ciasto jest najlepsze? Smaczne i szybkie w wykonaniu! Odwrócone ciasto przedstawione w tym przepisie można przygotować już w 5 minut + 35 minut pieczenia. Takie ciasto idealnie sprawdzi się gdy z zaskoczenia odwiedzą nas goście.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy:
- 150 g cukru
- 3 średniej wielkości jajka
- cukier wanilinowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 250 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 250 g borówek lub jagód leśnych
- cukier puder do posypania
- (opcjonalnie) bułka tarta i masło do formy
Przygotowanie jest banalnie proste.
Wystarczy ubić jajka z cukrami.
Następnie dodać jogurt i wszystko razem wymieszać.
Do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia formy (można ją także posmarować masłem i posypać bułką tartą) wykładamy równomiernie borówki lub jagody. A następnie przelewamy masę na wyłożone owoce.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 35 max 45 minut. Po wyjęciu ciasta odwracamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Comments are closed.