Cebulowe ciasto z jajkiem, często pojawia się na moim stole. To bardzo proste i szybkie danie.

Moja sąsiadka dała mi niezwykły przepis na cebulowe ciasto z jajkiem. Od tamtej pory często pojawia się na moim stole. To bardzo proste i szybkie danie!

Przedstawiam wam najszybsze ciasto jajeczne z cebulą! Przygotowałam je raz w weekend. Od tamtego czasu jest to często serwowane danie na moim stole! Moi krewni byli zachwyceni! Mój syn, który nie lubi cebuli – poprosił o dokładkę!

Ciasto jajeczne jest przepyszne! Ma miękkie nadzienie i niesamowicie chrupiące boki. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i proste.

Składniki do ciasta:

  • mąka pszenna (200 gram)
  • masło (100 gram)
  • żółtko (z 1 jajka)
  • soda (1/4 łyżeczki)
  • sól (5 gram)
  • zimna woda (30 mililitrów)

Składniki do nadzienia:

  • jajka kurze (gotowane, 2 sztuki)
  • szczypiorek (1 duży pęczek)
  • serek topiony (2 sztuki)

Pozostałe składniki:

  • jajka (4 sztuki)
  • mleko krowie (może być śmietana, 2 łyżki stołowe)
  • sól (wedle uznania)
  • papryka (wedle uznania)

Przygotowanie ciasta:

Na początku trzeba przygotować ciasto. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej sól i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kroimy schłodzone wcześniej masło na małe kostki i dodajemy do miski z mąką.

Wszystko dokładnie ucieramy rękami na, tzw. „okruchy”. W dalszej kolejności dodajemy 1 żółtko, schłodzoną wodę (2 łyżki stołowe) i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do plastikowej formy i schładzamy na 30 minut w lodówce.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.

Najpierw myjemy duży pęczek szczypiorku, suszymy i drobno siekamy. Następnie ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. Łączymy posiekane jajka ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, usuwamy folię i rozwałkowujemy na cienką warstwę.

Następnie układamy ciasto w formie o średnicy 26 cm (ciasto musi pokrywać również boki formy). W niektórych miejscach przebijamy ciasto widelcem.

Potem schłodzone uprzednio serki ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na powierzchni całej formy. Na wierzchu układamy jajka ze szczypiorkiem. W dalszej kolejności wkładamy jajka do niedużej miski, dodajemy soli i papryki wedle uznania oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.

Przygotowaną mieszanką zalewamy ciasto cebulowe. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez 30 minut. Wyciągamy gotowe ciasto i chłodzimy je. Następnie wyciągamy z formy. Ciasto jest gotowe do podania.

Domowe ciasto cebulowe jest bardzo sycące i smaczne. Może być podawane, jako niezależne danie albo, jako dodatek do zupy (zamiast chleba). Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!