Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś: Wyśmienite ciasto egipskie.
Na początku trzeba przygotować trzy ciasta. Do każdego z nich bierzemy 2,5 łyżki cukru, 3 białka, pół łyżki mąki i 50 g zmielonych orzechów (najlepiej zmielić je w blenderze). Następnie zajmujemy się ubiciem białek na sztywną pianę – potem dodajemy do nich cukier i ubijamy dalej. Po ubiciu przychodzi czas na powolne dodanie orzechów i mąki – po ich dodaniu mieszamy wszystkie składniki, tak, by uzyskać jednolitą masę
Następnie zajmujemy się przygotowaniem naczynia do pieczenia – przykrywamy je papierem pergaminowym i smarujemy olejem roślinnym. Potem układamy ciasto na papierze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni, 20 minut).
Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu. W tym celu mieszamy mleko, cukier waniliowy, mąkę, która nam pozostała, żółtka oraz dziesięć łyżek cukru. Składniki umieszczamy w garnku i gotujemy, bez przerwy mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia. Gdy mikstura będzie zbliżać się do zagotowania, wyłączamy ogień. Potem jeszcze przez dwie minuty mieszamy powstałą masę śmietanową, a potem ostudzamy.
Następnie kroimy masło na małe kawałki i dodajemy do masy śmietanowej – całość ubijamy mikserem, aż uzyskamy jednorodną masę.
Comments are closed.