Hit w mojej kuchni: Ciasto Zgniły pień – Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny.

W dużej misce wymieszaj ze sobą śmietanę, cukier oraz jajko. Mieszając powoli dodawaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ugnieć do uzyskania jednolitej masy. Uzyskane ciasto włóż do lodówki na ok. godzinę. Kolejnym krokiem przygotowania jest przyrządzenie nadzienia.

Wszystkie suszone owoce umieść w osobnych miseczkach i zalej gorącą wodą. Następnie pozostaw je na 15 minut do przestygnięcia. Zawartość każdej miseczki zblenduj (każdy owoc osobno), dodając do każdego ok. 25 g cukru. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na grubość kilku milimetrów. Każdą część posmaruj dwiema łyżkami poszczególnych mas, a następnie całość zawiń w rulon.

Przygotuj blachę, na której będziesz piec ciasto. Posmaruj ją tłuszczem, ułóż na niej ruloniki i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym samym czasie, w którym ciasto się piecze, ubij śmietanę z cukrem. Po wyjęciu ruloników pozostaw je do ochłodzenia, a następnie pokrój je na plastry o grubości ok. 3 cm.

Formę do pieczenia posmaruj ubitą śmietaną (ok. 3 łyżki). Warstwę ruloników ułóż w formie w pozycji pionowej i posmaruj je łyżką śmietany, a następnie ułóż kolejne dwie warstwy. Tak przygotowane ciasto włóż na noc do lodówki.

Na koniec ciasto dla dekoracji posyp orzechami włoskimi – możesz także wykorzystać kakao lub inne orzechy.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!