Cytrynowe ciastka na niedzielny stół. Nawet przez 3 dni pozostają chrupiące.
Jeśli chcemy przygotować domowe łakocie, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, to warto przyrządzić te ciasteczka.
Ich zaletą jest nie tylko brak chemii w składzie i pyszny smak, ale również ich długa świeżość – zachowują ją nawet do 3 dni!
Domowe ciasteczka cytrynowe – składniki
Aby przygotować nasze ciasteczka, należy naszykować:
- masło – 80 g
- mąkę pszenną – 300 g
- jajka – 2 sztuki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki łyżeczki
- kwaśną śmietanę – 2 łyżki
- cytrynę – 1 sztuka
- olej słonecznikowy – do smaku
- cukier – 2 łyżki
Domowe ciasteczka cytrynowe – przygotowanie
Cytrynę należy umyć, zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok z 1/2 tego cytrusa. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy sok i ubijamy.
Następnie dodajemy śmietanę, masło (najlepiej miękkie) i znów ubijamy. Do tak przygotowanej mieszaniny dodajemy przesianą uprzednio mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także skórkę z cytryny. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 – 4 części, by łatwiej było je wałkować. Przygotowujemy stolnicę, na której rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Następnie kroimy na niewielkie kwadraciki (ok. 3×3 cm).
Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (na wysokość kilku milimetrów). Układamy nasze kwadraciki i smażymy po obu stronach na złoty kolor. Na koniec ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.
Comments are closed.