Cytrynowe ciastka na niedzielny stół. Nawet przez 3 dni pozostają chrupiące.

Jeśli chcemy przygotować domowe łakocie, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, to warto przyrządzić te ciasteczka.

Ich zaletą jest nie tylko brak chemii w składzie i pyszny smak, ale również ich długa świeżość – zachowują ją nawet do 3 dni!

Domowe ciasteczka cytrynowe – składniki

Aby przygotować nasze ciasteczka, należy naszykować:

  • masło – 80 g
  • mąkę pszenną – 300 g
  • jajka – 2 sztuki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki łyżeczki
  • kwaśną śmietanę – 2 łyżki
  • cytrynę – 1 sztuka
  • olej słonecznikowy – do smaku
  • cukier – 2 łyżki

Domowe ciasteczka cytrynowe – przygotowanie

Cytrynę należy umyć, zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć sok z 1/2 tego cytrusa. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy sok i ubijamy.

Następnie dodajemy śmietanę, masło (najlepiej miękkie) i znów ubijamy. Do tak przygotowanej mieszaniny dodajemy przesianą uprzednio mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także skórkę z cytryny. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Tak przygotowane ciasto dzielimy na 3 – 4 części, by łatwiej było je wałkować. Przygotowujemy stolnicę, na której rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Następnie kroimy na niewielkie kwadraciki (ok. 3×3 cm).

Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju (na wysokość kilku milimetrów). Układamy nasze kwadraciki i smażymy po obu stronach na złoty kolor. Na koniec ciasteczka możemy oprószyć cukrem pudrem.

Rada: możesz balansować smakiem ciasteczek zmniejszając ich kwaśność. W tym celu wystarczy zmniejszyć sok z cytryny na rzecz większej ilości śmietany, a wówczas ciasteczka zyskają bardziej kremowy smak.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!