Fantastyczny przepis na ciasto, które smakuje jak z cukierni – Zrób je bez żadnego wysiłku we własnej kuchni.
Sól, mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia należy wymieszać w misce.
Następnie w innym naczyniu ubić jajka z olejem, śmietaną i cukrem. Kolejnym krokiem jest dosypanie masy, którą robiliśmy na początku i ubicie wszystkiego do gładkiej konsystencji.
Wszystko przelewamy do formy, na którą wcześniej trzeba położyć papier do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy od 12 do 15 minut. Pod koniec warto sprawdzić ciasto patyczkiem, czy na pewno jest gotowe.
Jeśli upiekło się dobrze, odstawiamy je do studzenia. Następnie, zdejmujemy ostrożnie papier do pieczenia i kroimy nożem ciasto na 4 równe kawałki, wyrównujemy nawet boki, jeśli jest to konieczne.
Czas na syrop. Wymieszany cukier z wodą gotujemy przez dwie minuty. Potem dajemy mu ostygnąć i wtedy dodajemy koniaku. Taką mieszanką smarujemy nasze kawałki ciasta.
Comments are closed.