Przepis na krem pozwala na uzyskanie najlepszego kremu paryskiego, który smakuje naprawdę wyjątkowo i zawsze zachowuje swój kształt.
Przepis na smaczny krem paryski jak z cukierni!
Krem w swojej konsystencji jest puszysty i delikatny. Nadaje się zarówno do przekładania ciast czy tortów, ozdabiania oraz klejenia różnych części ze sobą. W tym przepisie przedstawimy wam dwa różne sposoby na przygotowanie kremu. Do jednego z nich potrzeba tylko dwóch składników. Przepis zaczerpnięty jest od cukiernika.
Cukierniczy krem paryski (I sposób)
Składniki:
- 250 ml zagęszczonej śmietanki (min. 33%)
- 300 g cukru pudru
- 300 g kostki masła
- 150 g kakao
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę należy wlać do garnka teflonowego lub takiego z grubszym dnem, dodać cukier i zagotować. Co jakiś czas trzeba mieszać. Śmietanka z cukrem powinna gotować się około 7 minut i powinna osiągnąć temperaturę około 115 stopni.
Po tym czasie należy garnek zdjąć z ognia, dodać kakao i dobrze wymieszać, by nie było żadnych grudek. Następnie dodać masło i ponownie dobrze wymieszać. Kiedy krem wystygnie, należy wstawić go do lodówki, by dobrze się schłodził. Najlepiej na całą noc. Następnego dnia trzeba go ubić i będzie gotowy do przekładania.
Cukierniczy krem paryski (II sposób)
Składniki:
- 250 ml śmietanki zagęszczonej (min. 33%)
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
Śmietankę wlać do małego garnka i dodać czekoladę. Wszystko razem podgrzać i mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Następnie bez mieszania, poczekać aż krem zacznie wrzeć i wtedy zdjąć z ognia. Trzeba poczekać żeby wszystko dobrze wystygło. Następnie należy schłodzić krem w lodówce przez całą noc. Następnego dnia śmietankę należy ubijać przez pare minut. Krem jest już gotowy do wykorzystania.
Comments are closed.