Pyszna delikatna szarlotka na mleku.Tak przygotowała je moja babcia. Mój przepis na wszystkie okazje.
Z czym kojarzy Ci się jesień, bo mi z ciepłym kocem zapachem cynamonu i wanilii oraz sadem za domem mojej babci, który o tej porze roku rumieni się pięknymi dorodnymi jabłkami.
Z czym z kolei kojarzy mi się zapach cynamonu, wanilii i jabłka, odpowiedź jest prosta, oczywiście, że z pyszną i aromatyczną szarlotką. Przygotowanie tego wypieku, w nieco innej formie, niż klasyczna szarlotka, wcale nie należy do trudnych zdań, a chwila którą trzeba będzie poświęci na pieczenie.
Zostanie szybko zrekompensowane cudownym aromatem rozchodzącym się po całym domu, a w towarzystwie pysznej gorącej kawy czy herbaty doskonale umili już nieco zimne i smętne wieczory.
A więc do dzieła! Tylko pamiętajcie, żeby ukryć gdzieś jakiś kawałeczek dla siebie, bo może nie dotrwać do wieczora…
Potrzebne składniki:
- 4 duże jabłka lub 5 średniej wielkości, najlepiej nadają się odmiany szara reneta, papierówka, antonówka
- 4 jajka rozmiar L
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 350 ml mleka, najlepiej o dużej zawartości tłuszczu
- 100 ml oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj dwie miski, oraz okrągła formę do pieczenia (u mnie 28cm). Nastaw piekarnik na 180 stopni góra dół. W jednej misce ubijamy mikserem jajka, cukier, oraz cukier wanilinowy, aż do momentu powstania puszystej masy.
Następnie nadal miksując, na najmniejszych obrotach miksera stopniowo dodawać mleko a później olej, miksować do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj łyżka, nie mikserem do połączenia się składników. Jabłka obierz i pokrój na cienkie plasterki, wcześniej pozbywając się gniazd nasiennych. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto, wyrównaj, a następnie ułóż na wierzchu, pokrojone na plasterki jabłka. Po jabłkach można posypać dodatkowo cukrem wanilinowym i cynamonem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Comments are closed.