Oryginalny i szybki deser z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.
Przygotowanie należy zacząć od przesiania mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Następnie do miski wbić trzeba jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić wszystko mikserem. Do tej masy dodać kolejno mąkę i mleko połączone z olejem roślinnym.
Każdorazowo po dodaniu nowych składników wymieszać całość mikserem lub trzepaczką. Otrzymane ciasto smażymy na patelni podobnie jak naleśniki. Należy pamiętać o polaniu patelni olejem przed wlaniem ciasta i starannym jego rozprowadzeniu na całej powierzchni naczynia.
Smażyć trzeba na małym ogniu z obydwu stron, aż do uzyskania ładnego złotego koloru.Gotowe naleśniki muszą ostygnąć najlepiej w naczyniu pod przykryciem, aby nie stwardniały.
Nadzienie składa się ze skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany dobrze ubitej mikserem lub trzepaczką. Można też dodatkowo przygotować podsmażone włoskie orzechy i posiekać je drobno nożem oraz pokroić również drobno miękkie śliwki.
W końcowym etapie przygotowania na talerzu układamy naleśniki jeden na drugim, smarując każdy śmietaną i posypując orzechami i śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 do 4 godzin. Ostatnia czynność to posmarowanie wierzchu pozostałą śmietanką i posypanie czekoladą.
Comments are closed.