Deser z ananasem bez pieczenia. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
Deser z ananasem to świetna opcja dla osób, które lubią zaszaleć w kuchni ale nie mają na to czasu.
Warto zaskoczyć swoich bliskich serwując ten oryginalny i szybki deser. Zwłaszcza, że nie zawiera cukru, więc zachwyci nawet osoby odchudzające się i dbające o swoją sylwetkę.
W czasach, gdy żyje się w wielkim pośpiechu, bardzo pomocne są przepisy, które można łatwo i szybko wykonać. Taki jest ten deser. Smaczny, prosty w przyrządzeniu, a co najważniejsze nie potrzeba do niego cukru, mąki i jajek. No i co jest równie bardzo ważne – nie wymaga pieczenia!
Nie ma więc obawy, że wyjdzie zakalec albo ciasto się spali. Ten deser wychodzi zawsze. Jeśli ktoś martwi się, że z powodu braku cukru jego podniebienie będzie niezaspokojone, uspokajamy. Deser będzie na tyle słodki, że powinien spełnić wymagania nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Za odpowiednią słodycz deseru będą odpowiadać owoce i sok. I naprawdę wystarczy do tego tylko jedna puszka.
Do deseru z ananasem potrzeba:
- puszki ananasów o wadze 380 gram
- 80 gram twarogu
- 100 mililitrów wody
- 30 gram żelatyny
Jak zrobić deser?
Pierwszym krokiem do wykonania tego deseru jest otwarcie puszki z ananasami. Należy odsączyć owoce na sitku, a syrop zlać z powrotem do puszki. Będzie on potrzebny za chwilę.
Jako alternatywę, zamiast ananasów w puszcze można użyć brzoskwiń w puszce. Następnie trzeba rozpuścić żelatynę w wodzie. Bardzo ważne jest, by nie było żadnych grudek.
Kolejny krok to zblendowanie twarogu i dodanie do niego soku z puszki.
Kontynuując ubijanie blenderem, wlać rozpuszczoną żelatynę. Na końcu dodać ananasa (jeśli ananas jest w krążkach, należy uprzednio pokroić go na mniejsze kawałki). Wymieszać.
Otrzymaną masę przerzucić do silikonowej formy (najlepsza będzie mała keksówka) i wstawić na 2 godziny do lodówki, by deser stężał.
Kiedy goście zawitają, wyjąć deser z lodówki i pokroić na kawałki.
Comments are closed.