Delikatne i smaczne. Domowe ptasie mleczko – jak w dzieciństwie.
Ptasie mleczko to jeden z najbardziej ulubionych wyrobów cukierniczych Polaków. Kto nie lubi tej delikatnej i słodkiej pianki w czekoladzie? Taki deser można przyrządzić samodzielnie w domu. Jak to zrobić?
Składniki
- białka jajek (3 sztuki)
- mleko skondensowane niesłodzone (80 ml)
- cukier (140 g)
- masło (50 g)
- żelatyna w proszku
- ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
- gorzka czekolada (2 opakowania)
- woda (4 duże łyżki)
Przygotowanie
Wsyp żelatynę w proszku do miseczki i wymieszaj razem z wodą. Odstaw miseczkę na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje. Wyłóż szklane naczynie o wymiarach około 35×25 cm folią spożywczą. Wlej do garnka mleko, dodaj masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Wymieszaj oba składniki i odstaw garnek, aż zawartość przestygnie.
Żelatynę przełóż do małego garnka lub rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj 70 g cukru i starannie wymieszaj. Trzymaj rondelek na ogniu dopóki żelatyna i cukier nie rozpuszczą się, ale nie dopuszczaj do zagotowania. Odstaw rondelek i odczekaj kilka minut.
Wbij do miski białka jajek i ubij je do powstania sztywnej piany. Niewielkimi porcjami dodawaj do nich pozostały cukier i cały czas ubijaj. Kiedy białka będą już gotowe zmniejsz obroty miksera i wlej powoli żelatynę z cukrem.
Dodaj do miski mleko z masłem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj masę. Przelej zawartość miski do formy i wyrównaj ją szpatułką lub łyżką. Wstaw formę do lodówki na całą noc lub co najmniej kilka godzin.
Comments are closed.