Delikatne i smaczne. Domowe ptasie mleczko – jak w dzieciństwie.

Ptasie mleczko to jeden z najbardziej ulubionych wyrobów cukierniczych Polaków. Kto nie lubi tej delikatnej i słodkiej pianki w czekoladzie? Taki deser można przyrządzić samodzielnie w domu. Jak to zrobić?

Składniki

  • białka jajek (3 sztuki)
  • mleko skondensowane niesłodzone (80 ml)
  • cukier (140 g)
  • masło (50 g)
  • żelatyna w proszku
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • gorzka czekolada (2 opakowania)
  • woda (4 duże łyżki)

Przygotowanie

Wsyp żelatynę w proszku do miseczki i wymieszaj razem z wodą. Odstaw miseczkę na kilka minut, aż żelatyna napęcznieje. Wyłóż szklane naczynie o wymiarach około 35×25 cm folią spożywczą. Wlej do garnka mleko, dodaj masło i podgrzewaj, aż się rozpuści. Wymieszaj oba składniki i odstaw garnek, aż zawartość przestygnie.

Żelatynę przełóż do małego garnka lub rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj 70 g cukru i starannie wymieszaj. Trzymaj rondelek na ogniu dopóki żelatyna i cukier nie rozpuszczą się, ale nie dopuszczaj do zagotowania. Odstaw rondelek i odczekaj kilka minut.

Wbij do miski białka jajek i ubij je do powstania sztywnej piany. Niewielkimi porcjami dodawaj do nich pozostały cukier i cały czas ubijaj. Kiedy białka będą już gotowe zmniejsz obroty miksera i wlej powoli żelatynę z cukrem.

Dodaj do miski mleko z masłem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Pod koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zamieszaj masę. Przelej zawartość miski do formy i wyrównaj ją szpatułką lub łyżką. Wstaw formę do lodówki na całą noc lub co najmniej kilka godzin.

Rozpuść w kąpieli wodnej czekolady i poczekaj, aż lekko przestygnie. Następnie posmaruj nią gotową piankę. Ptasie mleczko jest gotowe.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!