Szukasz przepisu na domowy chleb – Koniecznie wypróbuj ten. Chleb z tego przepisu jest delikatny, wilgotny i ma pyszną, chrupiącą skórkę.
Uwielbiasz chleb? Chciałbyś sam go piec, ale boisz się, że może się to okazać trudne? Ten przepis sprawi, że polubisz domowy chleb i będziesz go robił z przyjemnością.
Domowej roboty chleb, który łączy w sobie puszysty, delikatny środek z chrupiącą skórką polubi cała Twoja rodzina. Chleb z tego przepisu jest również delikatnie wilgotny, dzięki czemu jego smak jest o wiele lepszy niż chleba kupnego. Osobom, które uwielbiają ciabattę chleb z tego przepisu na pewno będzie bardzo smakował.
Czego potrzebujesz, aby wypiec chleb?
Składniki:
- 10g świeżych drożdży (możesz użyć również 4g drożdży suchych),
- 1 łyżeczka soli
- 420 ml wody
- 530 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Przygotowywanie rozpocznij od rozpuszczenia drożdży. W tym celu przygotuj wodę o temperaturze około 37-39 stopni. Do innej miski dodaj sól, przesianą mąkę, a następnie dodaj do tego rozpuszczone wcześniej drożdże. Tak powstałe ciasto dokładnie zagnieć.
Miskę przykrytą folią należy pozostawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, pamiętając jednocześnie, żeby ciasto nie miało zbyt dużego dostępu do powietrza. W tym czasie ciasto powiększy się dwukrotnie, a jego powierzchnię pokryją pęcherzyki.
Zostaw ciasto na noc w lodówce, przykrywając je pokrywką lub folią z otworem. Takie ciasto możesz trzymać w lodówce, przykryte folią nawet przez 2 tygodnie. Rano wyjmij ciasto z lodówki. Blat i ręce obsyp mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie się przyklejać.
Nadaj ciastu kształt kulki, a następnie połóż je na papierze do pieczenia i pozostaw je na około 40 minut do godziny. W międzyczasie przygotuj piekarnik, rozgrzewając go do 235 stopni. Po upływie czasu natnij ciasto w 3 miejscach i włóż na środkowy poziom piekarnika.
Comments are closed.