Pyszna domowa rolada z kurczaka – Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Hit każdej imprezy
Lubię eksperymentować w kuchni tworząc nowe, zaskakujące przepisy. Ostatnio przygotowałam niezwykle prostą, ale smaczną potrawę z kurczaka.
Roladę, którą podałam na przyjęciu podbiła serca moich gości. Dziś z przyjemnością dzielę się z Wami tą recepturą. Co najważniejsze, przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu i wymaga tylko kilku prostych składników.
Prostota wykonania pozwala na to, że z przygotowaniem tej rolady poradzi sobie nawet początkujący. Trzymaj się poniższych kroków, a przyrządzisz soczystą, pełną smaku roladę.
Składniki:
- 1kg filetu z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 30 g żelatyny
- sól, pieprz
- papryka w proszku słodka
- koperek
- pietruszka
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki. Mięso przełóż do większej miski. Kawałki drobiu przypraw solą, pieprzem, odrobiną papryki czerwonej. Dodaj posiekany czosnek, połowę pęczka kopru i pietruszki oraz porcję żelatyny. Wszystko razem wymieszaj.
Masę mięsną przełóż do rękawa do pieczenia, układaj ciasno, formując z niego kształt rolady. Zamknij szczelnie worek przy użyciu klipsów. Piecz roladę w 180 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu odczekaj, aż ostygnie, po czym przełóż mięso do lodówki. Po kilku godzinach rolada jest gotowa do krojenia.
Comments are closed.