Drożdżowe ciasto z makiem idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Przepis.
Ciasto drożdżowe z makiem to nieodłączny element domowych wypieków.
Dla urozmaicenia warto czasem zamiast tradycyjnego makowca przyrządzić małe ciasteczka, które smakują bardziej oryginalnie, a także ładnie się prezentują na świątecznym stole.
Składniki i proporcje. Aby upiec pyszne drożdżowe ślimaczki potrzebne są produkty:
Do ciasta:
- 500 g mąki,
- 100g margaryny,
- 250 ml mleka,
- 50 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki suchych drożdży,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Do nadzienia:
- 200 g maku,
- 250 g chałwy.
Do posmarowania:
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko.
Nadzienie
Aby mak nie miał gorzkiego posmaku należy go zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut. Po odsączeniu maku z wody rozciera się go wraz z chałwą na jednolitą masę, która wypełni wnętrza bułeczek. Połączenie maku i chałwy sprawia, że ciasteczka uzyskują nieco orientalny charakter.
Przygotowanie ciasta
Drożdże i jedną łyżkę cukru należy rozmieszać w ciepłej wodzie. Do tego dodaje się mleko, olej i resztę cukru. Po wsypaniu mąki i cukru waniliowego trzeba dołożyć margarynę i wbić 2 jajka. Całość ma być ugnieciona do konsystencji elastycznego ciasta. Rozwałkowane ciasto zwinąć w rulon wraz z nadzieniem i pokroić na równe małe kawałki.
Pieczenie
Blachę trzeba dokładnie posmarować olejem słonecznikowym. Na niej rozłożone będą drożdżowe ślimaczki przygotowane do pieczenia. Przed włożeniem blachy do piekarnika, muszą one być posmarowane jajkiem rozmieszanym z cukrem pudrem, aby się ładnie zrumieniły. Umieszczone w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ciasteczka będą gotowe po około 20 minutach pieczenia.
Comments are closed.