Ekspresowe placki z kapustą: Pyszna przekąska po 15 min gotowa
Oto przepis na pyszne i ekspresowe placki z kapustą, których przygotowanie zajmie nie więcej niż piętnaście minut.
Są świetnym pomysłem nawet na śniadanie, ponieważ są niskokaloryczne, wiec docenią je osoby, które starają się dbać o swoją figurę.
Jakich składników potrzebujemy?
- 400 g cebuli
- 200 ml kefiru
- cztery łyżki mąki
- jajko
- cebula
- jedna trzecia łyżeczki proszku do pieczenia
- dwie łyżki oleju
- sól oraz czarny pieprz do smaku
Jak przygotować placki?
Połowę kapusty należy pokroić lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu otrzymamy 400 g posiekanego warzywa. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do miski.
Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy cebulę i dodajemy do kapusty, warzywa mieszamy. Dokładamy kefir, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko należy mieszać do momentu, aż otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany.
Potem dokładamy sól oraz pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Ciasto odkładamy na siedem minut.
Wlewamy olej na patelnię i czekamy, aż się rozgrzeje. Łyżką stołową rozkładamy placki tak, jak robimy to z plackami ziemniaczanymi.
Następnie placki smażymy po obu stronach na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kładziemy je na ręczniku papierowym, który wchłonie tłuszcz.
Comments are closed.