Francuska zapiekanka – sycąca i przepyszna. Obiad jak marzenie. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil
Przedstawiamy przepis na wyśmienitą i sycącą zapiekankę, którą z pewnością każdy pokocha!
Danie to idealnie nada się na obiad, ale także na świąteczny stół, czy jako przekąska na imprezie.
Potrzebne składniki:
- 250 gramów pieczarek
- 400 gramów kurczaka
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 20 gramów masła
- 100 ml mleka
- 700 gramów ziemniaków
- 200 gramów twardego sera
Na samym początku obierz ziemniaki, włóż je do garnka z wodą i posól do smaku. Gotuj całość, aż ziemniaki będą miękkie, następnie odlej wodę i ugnieć je na puree. Dodaj masło i mleko, całość dobrze wymieszaj. Umyj pieczarki i pokrój je na małe kawałki. Następnie należy podgrzać je na gorącej patelni, aby odparował płyn.
Na patelnię dodaj olej roślinny, sól i pieprz. Następnym krokiem będzie obranie cebuli i pokrojenie jej drobno. Należy dodać ją do grzybów. Wszystko razem smaż, aż uznasz, że jest gotowe. Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki i także usmaż. Gotowy filet dodajemy do grzybów, całość mieszany, a następnie wlewamy śmietanę. Pamiętaj, aby całość dobrze wymieszać.
Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Następnym krokiem będzie starcie sera. Na sam koniec równomiernie ułóż puree z ziemniaków w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu rozłóż grzyby z mięsem oraz starty ser. Danie włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut.
Comments are closed.