Nie czekaj aż zgęstnieje przez kilka godzin: Przygotuj w ten sposób szybką galaretę.
Przyrządzanie galarety, to proces pracochłonny oraz bardzo długi. Kupna zaś nie smakuje, tak samo dobrze, jak przygotowana w domu.
W takim wypadku chcemy przedstawić przepis na szybką galaretę, który pozytywnie Cię zaskoczy. Z niewielkiej ilości składników, otrzymasz, aż kilogram pysznej galarety, co sprawia, że to danie staje się bardzo ekonomiczne. Do jej przygotowania potrzebujesz, zaledwie kilku warzyw i trzech udek z kurczaka!
SKŁADNIKI
- pół cebuli,
- 1 marchew,
- 3 udka z kurczaka,
- 20 gram żelatyny,
- do smaku sól,
- do smaku czarny pieprz,
- do smaku liść laurowy,
- 4-5 ząbków czosnku.
PRZYGOTOWANIE
Do garnka włóż udka z kurczaka. Następnie zalej je litrem wody i zagotuj. Przygotuj warzywa. Pokrój marchew oraz cebulę na duże kawałki. 2-3 ząbki czosnku przekrój na pół. Po zagotowaniu mięsa usuń powstałą pianę. Dodaj warzywa i przyprawy do wody. Garnek przykryj i gotuj mięso na małym ogniu przez następne 1,5 godziny.
Przygotuj pół szklanki zimnej wody, wlej do niej żelatynę i pozostaw tak, aż spęcznieje. Po ugotowaniu wyjmij mięso z garnka i je ostudź. Z udek usuń kości, a mięso podziel na włókna.
Bulion odcedź i z powrotem wlej do garna. Dodaj spęczniałą żelatynę. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Dodaj soli do bulionu oraz dwa ząbki czosnku, wcześniej przeciśnięte przez praskę. Mięso ułóż na miseczkach lub talerzykach i zalewaj je bulionem.
Comments are closed.