Gołąbki pod pierzynką, królują w moim domu. Nikt nie robi lepszych. Gołąbki w nowej, smacznej odsłonie.

Gołąbki w nowej, smacznej odsłonie!

Tradycyjne danie, którego receptura przekazywana jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Gołąbki. A może przygotujesz je w nowy, mniej oczywisty sposób?

Ten interesujący przepis pozwoli ci przygotować gołąbki pod pierzynką. Potrawa prezentuje się na tyle wyjątkowo, że śmiało możesz ją serwować podczas Świąt i rodzinnych uroczystości. A dodatkowo jest naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 50 g białego ryżu
  • 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę wkładamy do mikrofali na 5-10 minut albo sparzamy ją w tradycyjny sposób, wykorzystując do tego garnek z wrzątkiem. Sposób z mikrofalówką jest jednak dużo prostszy i szybszy.

Ryż gotujemy na półtwardo. Sparzoną kapustę płuczemy zimną wodą, a następnie oddzielamy liście. Teraz drobno siekamy marchewkę i cebulę. Posiekane warzywa podsmażamy na patelni, a następnie studzimy. Zimny ryż mieszamy z zimnymi warzywami oraz mięsem mielonym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz bierzemy liście kapusty i na każdy z nich nakładamy mięsny farsz. Następnie zawijamy liście, tworząc tradycyjne gołąbki. Zawinięte gołąbki ułóż w formie do pieczenia (posmarowanej wcześniej olejem). Na blachę wlej wodę i przykryj całość folią aluminiową. Gołąbki piecz pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!