Są przepyszne: Unikalny przepis na gołąbki po cygańsku – jestem zachwycona.

Z tak przygotowanych warzyw połowę przełóż i dodaj do mieszanki ryżu i mięsa, a z drugiej połowy przygotuj sos. Aby zrobić sos, do połowy warzyw, która została na patelni, dodaj sól, pieprz i pół litra wody. Doprowadź do wrzenia i ostudź mieszaninę.

Wymieszaj nadzienie i zabierz się za gołąbki. Niewielką ilość mięsa włóż w liść kapusty, a następnie zawiń go w trójkąt, górę liścia chowając do środka.

Przygotuj duży garnek, a na jego dno wlej trochę sosu. Ułóż na nim warstwę gołąbków, którą polejesz sosem. W ten sposób przygotowuj wszystkie warstwy, a gdy już ułożysz wszystkie gołąbki w garnku, to zalej je całą resztą sosu.

Wlej do garnka znowu pół litra wody i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.

Na wierzch połóż posiekane pomidory razem z liśćmi laurowymi i innymi przyprawami, które możesz dobrać wedle własnego uznania.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!