Są przepyszne: Unikalny przepis na gołąbki po cygańsku – jestem zachwycona.
Z tak przygotowanych warzyw połowę przełóż i dodaj do mieszanki ryżu i mięsa, a z drugiej połowy przygotuj sos. Aby zrobić sos, do połowy warzyw, która została na patelni, dodaj sól, pieprz i pół litra wody. Doprowadź do wrzenia i ostudź mieszaninę.
Wymieszaj nadzienie i zabierz się za gołąbki. Niewielką ilość mięsa włóż w liść kapusty, a następnie zawiń go w trójkąt, górę liścia chowając do środka.
Przygotuj duży garnek, a na jego dno wlej trochę sosu. Ułóż na nim warstwę gołąbków, którą polejesz sosem. W ten sposób przygotowuj wszystkie warstwy, a gdy już ułożysz wszystkie gołąbki w garnku, to zalej je całą resztą sosu.
Wlej do garnka znowu pół litra wody i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 30-40 minut.
Comments are closed.