Te rumuńskie gołąbki są lesze od tradycyjnych – lepszych nie jadłam
Gołąbki to potrawa znana nie tylko w Polsce bo przyrządzana jest w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Jedną z lepszych wersji tej potrawy można spotkać w Rumunii. Gołąbki były wielkim przysmakiem w tym kraju w czasach komunistycznych.
Aby przygotować rumuńskie gołąbki można użyć do nich mięsa z indyka, wieprzowinę bądź wołowinę. Dobrym pomysłem będzie też zmieszanie kilku rodzajów mięsa, ale najbardziej poleca się zrobić je z mielonej wieprzowiny i wołowiny gdyż są wtedy najsmaczniejsze.
Składniki do rumuńskich gołąbków
- kapusta (1 główka)
- mięso mielone wołowe lub wieprzowe, albo mieszanka obydwu (250 g)
- ryż (100 g)
- cebula (1 sztuka)
- marchewka (1 sztuka)
- woda (pół szklanki)
- sól i pieprz do smaku
- inne ulubione przyprawy
Składniki do sosu
- śmietana (2 duże łyżki)
- pomidory (2 sztuki)
- twardy ser (100 g)
- ząbki czosnku (4 sztuki)
- koperek lub natka pietruszki
- sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy liście kapusty do gołąbków. W tym celu należy zdjąć uszkodzone zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Kapustę wkładamy do mikrofalówki. Ustawiamy maksymalną moc i czekamy około 7-10 minut. Wyjmujemy kapustę i płuczemy ją w zimnej wodzie. Liście powinny zmięknąć. Ostrożnie oddzielamy je od warzywa.
Comments are closed.