Te rumuńskie gołąbki są lesze od tradycyjnych – lepszych nie jadłam
Gotujemy ryż w sposób „al dente” i czekamy aż przestygnie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach i smażymy wszystko na patelni. Dodajemy następnie mięso mielone i na końcu ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
Kiedy wszystko się usmaży czekamy aż trochę wystygnie. Bierzemy liście kapusty, nakładamy na każdy liści farsz i zawijamy tak samo jak polskie gołąbki. Następnie układamy je w pojemniku żaroodpornym lub w blasze do pieczenia, którą smarujemy wcześniej tłuszczem (np. masłem lub olejem). Do naczynia lejemy także pół szklanki wody. Danie przykrywany folią i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na około 25 minut.
Przygotowujemy sos do gołąbków. Pomidory kroimy w drobną kostkę, ścieramy ser i siekamy koperek lub natkę pietruszki. Przeciskamy następnie czosnek przez praskę lub drobno go kroimy. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy śmietanę, przyprawy i ponownie mieszamy, aż powstanie sos.
Comments are closed.