Herbatka sporządzona z liści laurowych pomaga w walce z wieloma dolegliwościami. Ten przepis Cię zaskoczy.
Być może nie uwierzysz, ale liść laurowy jest nie tylko świetną przyprawą do sosów, zup i innych potraw. To również skuteczny środek zwalczający kaszel. Zrób z niego napój i wykorzystaj jego właściwości lecznicze!
Liść laurowy jest prawdziwym cudem natury, mogącym pomóc w leczeniu wielu dolegliwości. Jest bogaty w wiele cennych substancji odżywczych: zawiera duże ilości witamin A, C, kwasu foliowego oraz takie substancje mineralne, jak wapń, magnez, potas, żelazo, selen czy miedź.
Herbata z liści laurowych pomaga w różnych schorzeniach, na przykład:
- w infekcjach skóry,
- reumatyzmie oraz artretyzmie,
- w konwulsjach,
- przy zapaleniu pęcherza moczowego,
- przy nadciśnieniu,
- w migrenach i innych bólach głowy,
- przy problemach z nerwem kulszowym,
- zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie,
- jest pomocna w stanach zmęczenia fizycznego, psychicznego i przy ogólnym braku energii,
- wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych ucha oraz cewki moczowej,
- pomaga w zespole napięcia przedmiesiączkowego,
- wykorzystuje się ją w problemach z bezsennością oraz chrapaniem,
- dobrze sprawdza się przy wzdęciach lub niestrawności,
- odtruwa organizm.
Aby sporządzić herbatę przeciw kaszlowi potrzebne będą następujące składniki (dane dla 1 filiżanki naparu):
- 4 lub 5 liści laurowych,
- miód,
- cytryna.
Przygotowanie:
Liście laurowe należy podzielić na małe kawałki, włożyć do filiżanki i zalać wrząca wodą. Pozostawić na 10 minut, potem przecedzić przez sitko.
Dla dodania smaku można pić z miodem i cytryną, jednak te składniki należy dodawać dopiero po ostygnięciu naszej herbatki, by nie pozbawić ich cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych.
Napar można pić w przypadku choroby lub profilaktycznie, raz dziennie. Nie należy go jednak spożywać przez okres dłuższy niż 10 dni z rzędu.
Comments are closed.