Idealne pierogi jak u babci. Wystarczy zamienić jeden składnik. To takie proste

Pierogi kocha praktycznie każdy, choć mało kto lubi je lepić. Nie dość, że jest to czasochłonne, bolą ręce, to jeszcze łatwo można zepsuć ciasto… No chyba że zna się idealne proporcje! 🙂

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka wrzątku lub mleka,
  • szczypta soli.

Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać ze sobą do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grudek. Ciasto należy rozwałkować.

Potem można wycinać z niego pierogi i dodawać do niego dowolnie wybrane przez siebie nadzienie. Po nałożeniu na środek nadzienia, ciasto należy ze sobą skleić na brzegach – najlepiej przy pomocy specjalnej foremki do wyrabiania pierogów.

Jest to najlepszy przepis na idealne i delikatne ciasto, dzięki czemu pierogi będą miały jeszcze lepszy smak. W powszechnie znanym przepisie zamiast gorącej wody (mleka) używa się zimnej wody.

To błąd, który sprawia, że ciasto na pierogi nie jest dobre, a jeżeli już cokolwiek uda się zrobić, to psuje ono cały smak danej potrawy. Warto ten błąd naprawić.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!