To efektowne danie zaskoczy wszystkich. Idealne na niedzielny stół. Znane pulpety w nowej odsłonie.
Klopsiki są potrawą, która jest uwielbiana przez mnóstwo ludzi na całym świecie. W każdym jego zakątku są przygotowywane inaczej, w inny sposób doprawiane. Jedni je gotują, inni zapiekają.
Wszystkie jednak łączy prostota przygotowania, stosunkowo niska cena i delikatny smak. Wiadomo że, ile gospodyń, tyle pomysłów na klopsiki. Poniżej przedstawiamy innowacyjny sposób na znane pulpety w nowej odsłonie. Wzbogacone czosnkiem i podane z ziemniaczanymi kulkami na pewno zachwycą wszystkie podniebienia.
Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami
Składniki na klopsiki:
- mięso mielone wieprzowe – 400 g
- średnia cebula – 1 szt
- bułka tarta – 4 łyżki
- jajko – 1 szt
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do miski z mięsem. Następnie dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie dokładnie mieszamy. Z gotowej masy mięsnej formujemy kulki, które powinny być nieco większe od orzechów włoskich.
Składniki na kulki ziemniaczane:
- gorące puree ziemniaczane – 400-500 g
- masło – jedna łyżka
- jajko – 1 szt
- twardy ser – 100 g
- czosnek – 8-10 ząbków
- tymianek
- olej roślinny – odrobina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Comments are closed.