To efektowne danie zaskoczy wszystkich. Idealne na niedzielny stół. Znane pulpety w nowej odsłonie.

Klopsiki są potrawą, która jest uwielbiana przez mnóstwo ludzi na całym świecie. W każdym jego zakątku są przygotowywane inaczej, w inny sposób doprawiane. Jedni je gotują, inni zapiekają.

Wszystkie jednak łączy prostota przygotowania, stosunkowo niska cena i delikatny smak. Wiadomo że, ile gospodyń, tyle pomysłów na klopsiki. Poniżej przedstawiamy innowacyjny sposób na znane pulpety w nowej odsłonie. Wzbogacone czosnkiem i podane z ziemniaczanymi kulkami na pewno zachwycą wszystkie podniebienia.

Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami

Składniki na klopsiki:

  • mięso mielone wieprzowe – 400 g
  • średnia cebula – 1 szt
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • jajko – 1 szt
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do miski z mięsem. Następnie dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem, następnie dokładnie mieszamy. Z gotowej masy mięsnej formujemy kulki, które powinny być nieco większe od orzechów włoskich.

Składniki na kulki ziemniaczane:

  • gorące puree ziemniaczane – 400-500 g
  • masło – jedna łyżka
  • jajko – 1 szt
  • twardy ser – 100 g
  • czosnek – 8-10 ząbków
  • tymianek
  • olej roślinny – odrobina
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!