Te rolki z nadzieniem jabłkowym smakują obłędnie: Lepiej zrób podwójną porcję – znikają moment.

Idealny deser na chłodniejsze, zimowe wieczory.

Połączenie cynamonu oraz jabłek z pewnością ogrzeje nie tylko Twój brzuszek ale i serce!

Składniki:

  • 400 g cukru białego
  • 4 średniej wielkości jabłka
  • 125 g masła
  • 630 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml kefiru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko

Przygotowanie nadzienia: 

Jabłka zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Wymieszaj je na patelni z cukrem oraz cynamonem.
Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut (do czasu odparowania nadmiaru soku). Po tym czasie, całość ostudź.

Ciasto:

W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą: mąkę pszenną, kurkumę, skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy, cukier puder, kefir oraz olej słonecznikowy. Do wymieszanych składników dodaj mąkę pszenną, a następnie zagnieć ciasto. Kawałek ciasta (około 30g) uformuj w kulkę. Za pomocą wałka, rozwałkuj ją i ułóż na niej równomiernie nadzienie.

Całość zwiń w rulon. Tak powtórz czynność z resztą ciasta. Z masy powinno powstać około 40 rulonów.  Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 30 minut.

Rulony możesz podawać same lub posypane cukrem pudrem. Gotowe. SMACZNEGO!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!