Gdy tylko wystawię na stół, znika w kilka chwil: Jabłkowy taniec – mój numer jeden wśród ciast.
Przepyszne i wyjątkowe ciasto „Jabłkowy taniec”. Twoi goście będą zachwyceni
Ciasto „Jabłkowy taniec” to połączenie puszystego spodu, delikatnej warstwy jabłkowej wykończonej kremową warstwą a`la straciatella.
Już sam widok tego ciasta zachwyci najbardziej wybredne osoby, a jego smak podbije serca wszystkich gości.
Składniki:
- 130g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 150g cukru
- 220g masła
- 70g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 kg jabłek
- 500 ml śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 250g jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g gorzkiej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 80 ml wody
- 3 opakowania (90g) galaretki pomarańczowej
Przygotowanie
Za pomocą miksera połącz na puszystą masę 100g masła, margarynę wraz z cukrem. Następnie dodaj jajko i żółtka, nie przerywaj ubijania przez kolejne 3 minuty.
Przesiane mąki dodaj bezpośrednio do ubitej masy, połącz przy pomocy miksera, ale na bardzo wolnych obrotach.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20×30 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia. Na blaszkę wylej ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.
Teraz przygotuj masę jabłkową – umyte i obrane jabłka, pokrój usuwając z nich gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jabłka przełóż do rondla, dodaj pozostałe masło i gotuj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, aby owoce nie przywarły do dna. Po około 5 minutach do rondla dodaj dwie galaretki, mieszaj aż rozpuści się w masie jabłkowej (przez kolejne 5 minut).
Gotową masę jabłkową zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia, gdy będzie chłodna wyłóż całą na upieczone i wystudzone ciasto. Żelatynę zalej wodą i podgrzej do rozpuszczenia.
Za pomocą miksera ubij schłodzone – śmietankę, serek mascarpone, jogurt grecki i cukier puder. Następnie bardzo powoli wlewaj ciepłą jeszcze żelatynę, aby dokładnie połączyła się ze śmietankową masą.
Na końcu dodaj startą na tarce gorzką czekoladą i na wolnych obrotach, mikserem połącz wszystkie składniki.
Tak przygotowaną masę śmietankową wyłóż na galaretkę jabłkową, ciasto przełóż do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj ostatnią warstwę – galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylej ją na schłodzone ciasto.
Ponownie umieść je w lodówce, Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Przed podaniem możesz ozdobić je listkami świeżej mięty lub kawałkami czekolady.
Comments are closed.