Odkąd znam ten przepis na tą cebulowa sałatka z jajkiem, często gości na moim stole. Moment i gotowa.
Szybka i smaczna przekąska ze składników jakie zawsze masz w domu! Idealnie sprawdzi się w awaryjnych momentach, a sałatka zachwyci wszystkich domowników oraz gości.
Potrzebne składniki:
- cebula – 3-4 sztuki
- jajka – 3 sztuki
- woda – 1 łyżka ciepłej wody
- cukier – 1 łyżka
- sól – 1 łyżeczka
- ocet – 1 łyżka (ewentualnie zamiennie 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego)
- majonez – 2 łyżki (ewentualnie zamiennie 2 łyżki śmietany)
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do przygotowania sałatki – jajka ugotować na twardo. Ugotowanie jajka obrać ze skorupek, a następnie pokroić je w dużą kostkę.
Oczyszczoną cebulę pokroić w cienkie piórka. Pokrojoną cebulę zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Do szklanki wlej wodę, a następnie dodaj sól, cukier i ocet – wszystko dokładnie wymieszać. Cebulę odcedzić, po czym zalać ją przygotowaną marynatą w punkcie 4. Pozostawić na 15-20 minut.
Po upływie tego czasu wyjąć cebulę z marynaty. Delikatnie odcisnąć nadmiar zalewy.
Comments are closed.