Przepis na domowy jogurt mleczny, który smakiem przewyższa sklepowych konkurentów.
Do zrobienia jogurtu można wykorzystać zarówno mleko z ryneczku, jak i takie kupione w sklepie. Do rondla wlej mleko w temperaturze pokojowej. Zagotuj mleko na średnim ogniu i gotuj przez kolejne 15 minut, a następnie rozlej mleko do przygotowanych wcześniej słoików. Poczekaj aż mleko ostygnie do temperatury 45 stopni.
Z każdego słoika odlej do osobnej miski łyżkę mleka. Do miski dodaj drożdże i wymieszaj z mlekiem do momentu aż drożdże się rozpuszczą. Następnie rozprowadź tą masę równomiernie we wszystkich słoikach. Każdy słoik przykryj ręcznikiem papierowym, a następnie przykrywką.
Nie musisz zakręcać słoików, wystarczy, że będą przykryte. Następnie przykryj słoiki kocem lub kilkoma ręcznikami i zostaw na noc w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia przygotowany przez Ciebie jogurt będzie już gotowy do spożycia. Od tego czasu musisz go przechowywać w lodówce.
Jogurt idealnie sprawdzi się z musli czy z płatkami na śniadanie. Jeśli zależy Ci na bardziej wyrazistym smaku, to dodaj do niego miód lub dżem. Pamiętaj tylko, żeby ewentualne dodatki dodawać dopiero po zagotowaniu mleka. Smacznego!
Comments are closed.