Tak dobrego jeszcze nie jadłam. Unikalny przepis na pyszne i miękkie ciasto jogurtowe w 5 minut + czas pieczenia.
To ciasto na bazie jogurtu naturalnego za każdym razem wychodzi doskonałe i puszyste. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, więc sprawdzi się jako awaryjny sposób na przekąskę do kawy.
Składniki:
- 120 g cukru
- 30 g masła
- 2 jajka
- 300-320 g mąki
- 250 ml kefiru/jogurtu naturalnego
- 10 g proszku do pieczenia
- (ewentualnie) 100 g rodzynek/posiekanych orzechów/kawałków czekolady
Przygotowanie:
Przy użyciu trzepaczki ubij jajka z dodatkiem cukru. Roztop masło, a następnie dodaj je wraz z jogurtem do miski. Całość dokładnie wymieszaj.
Powoli dodawaj do całości proszek do pieczenia i mąkę. Pozwoli to uzyskać jednolitą, gęstą masę.
Wsyp opcjonalne dodatki i znów wszystko wymieszaj. Przygotuj formę o wymiarach 10 × 22 cm i wlej do niej ciasto. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. pół godziny.
Comments are closed.