Lekkostrawna przekąska – Prosty i szybki przepis na kalafior w chrupiącej panierce.
Lubisz warzywa w panierce? Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Aromatyczny kalafior w chrupiącej panierce zachwyci Twoją rodzinę i znajomych. Jest to danie proste w przygotowaniu i do tego doskonale sprawdza się przekąska, lekka kolacja lub jako dodatek do obiadu.
Składniki:
- główka kalafiora,
- 250 ml wody,
- 2 jajka,
- 110 g mąki pszennej,
- 15 ml mleka,
- 5 g papryczek chilli,
- 5 g tymianku,
- 5 g kurkumy,
- 5 g papryki mielonej,
- 5 g soli,
- 5 g pieprzu mielonego,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Kalafior myjemy i kroimy na duże kawałki.
Szklankę wody wlewamy na patelnie i czekamy aż się zagotuje. Kawałki kalafiora gotujemy przez około 8 minut.
Z przypraw przygotowujemy mieszankę, którą obtoczymy kalafiora.
W misce ubijamy mleko z jajkami. Kawałki kalafiora obtaczamy kolejno w mące, jajku i w uprzednio przygotowanej mieszance przypraw.
Comments are closed.