Szybkie w wykonaniu mięso w stylu kapitana – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.
Mięso w stylu kapitańskim, to przepis znany od lat. Niestety to danie często przygotowywane jest błędnie.
Do przygotowania wykorzystywany jest majonez, który za bardzo wpływa na smak potraw i nie powinno się go podgrzewać. Właściwa receptura to małe kawałki mięsa i sos beszamelowy. Oto przepis.
Przy wykorzystaniu tego przepisu, można przygotować cztery porcje mięsa.
Składniki.
- 500 g wołowiny lub wieprzowiny. Wybór należy do przygotowującego.
- 2 średniej wielkości cebule
- 4-6 średniej wielkości ziemniaków
- 100 g twardego sera
- sól i pieprz do smaku
Składniki konieczne do przygotowania sosu.
- 50 g masła
- łyżka mąki
- szklanka (250 ml) mleka
- sól do smaku
Comments are closed.